Jadłospis

Poniedziałek
Śniadanie (alergeny 1, 3, 7)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); z pastą jajeczną i szczypiorkiem;
zupa mleczna (na płatkach jaglanych);
jabłko i marchewka do chrupania
Obiad (alergeny 1, 7, 9)
zupa brokułowa;
makaron lub naleśniki z serem i jogurtem naturalnym z musem owocowym
kompot wiśniowy
Podwieczorek (alergeny 1)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); masło; wędlina drobiowa; ogórek; kiełki
melisa z miętą i miodem

Wtorek
Śniadanie (alergeny 1, 7)
herbata ziołowa;
grahamka z masłem, serem żółtym i pomidorem;
marchew do chrupania lub jabłko
Obiad (alergeny 7, 9)
zupa rosół z makaronem lub ogórkowa z koperkiem;
kurczak pieczony z ryżem lub kotlet pożarski z ziemniakami; surówka z marchwi i jabłek na jogurcie greckim / marchewka z wody;
kompot wieloowocowy z cynamonem
Podwieczorek (alergeny 7)
owsianka na mleku z musem jabłkowym

Środa
Śniadanie (alergeny 1, 7)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); masło; wędlina; pomidor; kiełki
zupa mleczna w kubeczku
owoc sezonowy
Obiad (alergeny 1, 9)
zupa krupnik z natką pietruszki lub pomidorowa;
kotlet mielony z natką pietruszki lub kotlet schabowy w sosie pieczeniowym; ziemniaki; buraczki na ciepło;
woda z cytryną
Podwieczorek (alergeny 1, 7)
makaron z musem truskawkowym i jogurtem naturalnym

Czwartek
Śniadanie (alergeny 1, 3)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); masło; wędlina lub pieczona łopatka (wyrób własny); jajko, ogórek, papryka (kanapka łączona)
herbata owocowa;
Obiad (alergeny 1, 9)
zupa krem z pestkami dyni lub marchewkowa;
gałki z indyka; kasza jęczmienna; surówka z białej kapusty, marchewki i kukurydzy;
kompot owocowy z cynamonem
Podwieczorek (alergeny 1, 3, 7)
naleśniki budyniowe z musem jabłkowym lub gofry (wypiek własny)
kakao
owoc sezonowy

Piątek
Śniadanie (alergeny 1, 4)
pieczywo mieszane z pastą z łososia lub makreli (wyrób własny); szczypiorek; ogórek;
herbata z cytryną słodzona miodem;
marchewka lub jabłko do chrupania
Obiad (alergeny 1, 3, 7, 9)
zupa szpinakowa lub szczawiowa z jajkiem;
kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym; surówka z kiszonej kapusty lub pierogi leniwe na słodko z masłem i bułką tartą;
kompot owocowy
Podwieczorek (alergeny 1, 3, 7)
ciasto marchewkowe lub muffinki (wyrób własny);
kawa z mlekiem;
owoc sezonowy

Poniedziałek
Śniadanie (alergeny 1, 7)
kubeczek owsianki na mleku lub pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); masło, polędwica, sałata, papryka kolorowa;
kawa z mlekiem
Obiad (alergeny 1, 9)
zupa z soczewicy / fasolowa / grochowa;
pierś z kurczaka duszona z warzywami (cukinia, fasolka szparagowa, dynia) lub gulasz z indyka lub makaron z mięsem duszonym; surówka z białej kapusty, marchwi z oliwą i pestkami z dyni; kasza bulgur;
kompot owocowy (bez cukru)
Podwieczorek (alergeny 1, 7)
kasza manna z rodzynkami i syropem lub kanapki (pieczywo mieszane) posmarowane pastą z soczewicy z ogórkiem i sezamem;
herbata ziołowa;
owoc sezonowy

Wtorek
Śniadanie (alergeny 1, 3, 7)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); masło; pomidor; jajko na twardo w sosie majonezowo-jogurtowym ze szczypiorkiem lub jajecznica i pomidorki koktajlowe;
herbata miętowa z cytryną
Obiad (alergeny 7, 9)
zupa chłopska lub krupnik z natką pietruszki;
gołąbki w sosie pomidorowym lub klopsiki mięsno-ryżowe; ziemniaki; surówka z selera z jogurtem naturalnym;
kompot owocowy z minimalną ilością cukru
Podwieczorek (alergeny 7)
owsianka na mleku z musem jabłkowym i winogronem

Środa
Śniadanie (alergeny 1)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni); masło; pasztet pieczony; ogórek;
herbata owocowa;
pestki słonecznika do chrupania
Obiad (alergeny 1, 9)
zupa jarzynowa
klopsiki wieprzowe z makaronem; surówka z rzepy / czerwonej kapusty;
kompot wieloowocowy z minimalną ilością cukru
Podwieczorek (alergeny 1, 3, 7)
placki z jabłkiem lub drożdżowe lub bułeczka cynamonka
mleko do picia

Czwartek
Śniadanie (alergeny 1, 7)
chałka z masłem i dżemem niskosłodzonym;
zupa mleczna (płatki jaglane/ryżowe) lub zacierka;
jabłko
Obiad (alergeny 1, 9)
zupa barszcz czerwony lub ukraiński;
kluski śląskie z mięsem lub paszteciki z mięsem; surówka z kiszonej kapusty;
kompot wieloowocowy (bez cukru)
Podwieczorek (alergeny 1, 7)
pieczywo mieszane (babuni, pogodny, słonecznikowy, słowiański, staropolski, 3-ziarna, wieloziarnisty, żytni) z wędliną, pomidor, sałata;
herbata ziołowa

Piątek
Śniadanie (alergeny 1, 7)
bułeczka wrocławska z twarogiem i miodem;
zupa mleczna do kubeczka lub kakao;
owoc sezonowy
Obiad (alergeny 4, 9)
zupa włoska lub marchewkowa;
filet rybny panierowany lub kotlet rybny; ziemniaki; surówka z pora, marchwi i jabłek;
woda z cytryną lub pomarańczą
Podwieczorek (alergeny 7)
ryż na sypko z jabłkiem, cynamonem i jogurt naturalny

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową, poniżej przedstawiono załącznik do powyższego Rozporządzenia.

14 alergenów – substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica, kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, pekan, brazylijskie, pistacjowe, makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier, miód.
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

Przygotowany jadłospis może ulegać niewielkim modyfikacjom z uwagi na nieprzewidziane sytuacje.

Istnieje możliwość wyeliminowania alergenu, np. dostępna jest zupa bez śmietany.
Skip to content