W październiku w ramach projektu „Zintegrowany Program Rozwoju Talentów i Kompetencji Kluczowych w Przedszkolach BOF” w naszym przedszkolu rozpoczęły się zajęcia dowolne w ramach język i kultura, ich celem jest rozwijanie umiejętności komunikacyjnych, odkrywanie bogactwa języka oraz poznawanie kultury regionu i świata.
Cykl rozpoczął się od bloku tematycznego „Z kufra prababci”, który prowadziła Pani Magda z grupy Niebieskiej. W trakcie spotkań dzieci poznawały zagadnienia związane z szeroko rozumianą kulturą ludową. „Wypuściliśmy” ze wspomnianego kufra zakurzone przyśpiewki i zabawy – „Jaworowi ludzie”, „O psotnym koziołeczku” czy „Czerwone jabłuszko”. Podziwialiśmy kunszt i urodę ludowego rękodzieła, ale najwięcej emocji wzbudziły warsztaty kulinarne.
Omawiając piękno podlaskich pól, lasów i łąk, trudno nie wspomnieć o mądrości miejscowych gospodyń. Przez wieki, z pokolenia na pokolenie, korzystały one z obfitości przyrody, tworząc wspaniałe przepisy na lekarstwa i smakołyki. Nasze przedszkolaki, „dopuszczone do tej tajemnej wiedzy”, miały również okazję poznać wybrane lecznicze zioła i owoce oraz stworzyć własną kompozycję naparu, który można było zabrać do zaparzenia w domu.
W drugiej części kulinarnych zmagań przygotowaliśmy prasłowiańskie podpłomyki. Choć przygotowane bez grama cukru, smakowały wyśmienicie. Cieszy nas bardzo, że dzieci zabrały przepis do domu, kontynuując naszą zabawę razem z Rodzicami.
P.S. Na prośbę wielu Rodziców:
Podpłomyki
- Składniki: 2 szklanki mąki (wg upodobań, u nas była tortowa), 1 szklanka gorącej wody, odrobina soli. Ciasto można wzbogacić ziarenkami czarnuszki lub maku.
 - Przygotowanie: Zagniatamy dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Rozwałkowujemy (zdrowsze jest rozklepywanie) małe, cienkie placuszki i suszymy na rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia pęcherzyków.
 
Napar ziołowy – kolorowy i zdrowy
Lista suszu, który użyliśmy do naszych kompozycji:
- suszone płatki róży, chabrów, nagietka i koniczyny;
 - suszone owoce maliny, jarzębiny i żurawiny;
 - mięta, lipa, melisa, rumianek;
 - suszone cząstki pigwy i chipsy jabłkowe.
 
Życzymy miłej zabawy w domu!





























































